U kent vast de ribbel- en noppentegels die in de voetpaden op de Grote Markt zijn verwerkt. Maar weet u ook waarvoor ze dienen? De tegels helpen mensen met een visuele handicap hun weg te vinden over het marktplein. Helaas zijn er wat problemen mee. Een aantal tegels zijn stuk. En vaker wel dan niet wordt de vrije doorgang belemmerd door fietsen, reclameborden of... auto's.

Ons raadslid Stéphanie Van Campenhout kaartte de problematiek aan op de jongste gemeenteraad. Ten eerste moeten de kapotte tegels dringend hersteld worden. Ten tweede blijft sensibilisering van inwoners, bezoekers, handelaars... belangrijk. Dat de tegels vaak ingenomen worden door fietsen of reclameborden getuigt immers meestal niet van slechte wil. Vaak weten mensen simpelweg niet waarvoor de tegels dienen en worden ze aanzien als loutere versiering.

In zijn antwoord beaamde bevoegd schepen Bert Wollants (N-VA) dat er inderdaad werk aan de winkel is. Wat de sensibilisering van inwoners, bezoekers en handelaars betreft, behoort dit al langer dan vandaag tot het takenpakket van de politie en onze gemeenschapswachten. De situatie toont aan dat dit ook in de toekomst nodig is.

De herstelling van de kapotte tegels staat voor begin 2022 gepland. Er is alvast een offerte gevraagd bij een externe aannemer. Eerst komen er echter nog enkele evenementen aan, zoals de Novemberfoor en de kerstmarkt. Wanneer de herstellingen starten, zal meteen ook de fundering aangepakt worden. Hoewel het niet toegelaten is, stationeren veel wagens en trucks immers op de tegels. Daar zijn ze echter niet op voorzien of gebouwd. Verzakkingen zijn het gevolg.

Stéphanies vraag werd opgepikt door Gazet van Antwerpen, VRTNWS en Radio 2

  • Personen met een handicap
Lees de reacties ()
Lees de reacties () Verberg reacties